Yrityksen tunnettuuden kasvattaminen on tärkeää sen liiketoiminnallisten tavoitteiden saavuttamiseksi. Tunnettuutta voi kasvattaa muun muassa monin perinteisen markkinoinnin keinoin, mutta myös uudemmilla, nyky-yhteiskunnassa jopa tehokkaammillakin, keinolla. Yksi uudempi keino on viraalimarkkinointi. Vaikka viraalimarkkinoinnista puhutaan tehokkaana markkinoinnin keinona, ei se silti tarkoita, että se olisi perinteistä markkinointia helpompaa. Melkeinpä päinvastoin!
Viraalimarkkinoinnista puhutaan, kun yrityksen mainosvideo tai -kampanja leviää nopeasti netissä. Leviäminen tapahtuu yleensä sosiaalisen median kanavissa, kuten Facebookissa, Instagramissa ja Twitterissä. Video löytyy usein YouTubesta, josta sen voi kuka vain kiinnostunut linkittää omaan sosiaalisen median profiiliinsa. Red Bull on varmaan enemmän tunnettu viraalimarkkinoinnistaan kun mistään muusta.
Jotta video lähtisi leviämään netissä, tulee sen yleensä poiketa jollakin tavalla yritysten tavallisista mainoksista. Ei siis riitä, että vaikkapa yrityksen tuotetta kuvataan videolle ja toivotaan, että se lähtee leviämään. Viraalivideot ovat idealtaan ainutlaatuisia, joten yhtä ainoaa kaavaa viraalikampanjan tai -videon tekemiseen ei ole olemassakaan. Viraalivideoissa tulisi kuitenkin periaatteessa aina olla esimerkiksi jonkinlainen yllätysmomentti tai ristiriita, joka tekee siitä mielenkiintoisen. Myös harvinaisen hauskat videot voivat toki olla viraalimarkkinointia, mutta tällöinkin palataan siihen, että tarvitaan jokin erikoismomentti luomaan erityistä hauskuutta. Kaiken kaikkiaan videon tulisi siis olla mielenkiintoinen, sillä mielenkiintoinen video leviää nopeasti, kun taas tylsä hukkuu massaan.
Ride On The River
Viraalimarkkinointi kulminoituu siis yleensä nopeasti netissä leviäviin videoihin. Koska videossa kuvan lisäksi pääroolissa on tietysti ääni, on videolla yleensä puhetta tai musiikkia. Joissakin videoissa voidaan kertoa pitkiäkin tarinoita tai haastatella ihmisiä, mutta jos näin ei ole, soi siinä yleensä tarttuva musiikki.
Musiikki voi olla joko varta vasten videolle tehtyä, mutta voidaan myös käyttää jo olemassa olevia kappaleita. Olemassa olevien kappaleiden käytössä täytyy tietysti huomioida tekijänoikeudet ja muut säädökset, jolloin täysin uuden kappaleen tekeminen voi osoittautua helpommaksi. Muun muassa PokerStarsin European Poker Tourin 10-vuotisvideolla kuullaan Nick Javaksen erityisesti tätä tarkoitusta varten tekemä ja esittämä rap-kappale Ride On The River. Videolla esitellään pokerinpelaajien hyviä, ja hiukan huonompia hetkiä, matkaa kohti pokeritähteyttä. Videon kuvat ja musiikki luovat yhtenäisen kokonaisuuden ja onkin helppo uskoa, että esimerkiksi pokerinpelaajat jakavat videota innokkaasti verkossa.
OK GO
Musiikin mainonnassa on olennaista, että artistin tai yhtyeen kappale kuuluu videolla. Tällaisilla videoilla pelkkä puhe ei välttämättä tulekaan kysymykseen. Viraalimarkkinoinnin voimaa nähtiin musiikin maailmassa jo vuonna 2006. Tällöin niin artistit kuin levy-yhtiötkin olivat alkaneet huomata musiikin nettilevityksen ja laittoman lataamisen vaikuttavan levymyynteihin. Artistit halusivat ehkä vielä uskoa cd-levyjen myynnin vielä elpyvän, mutta musiikkipomojen prioriteettina oli myynnin kasvattaminen. OK GO -yhtye kyllästyi siihen, että musiikkimaailmassa raha taisteli rahaa vastaan ja päätti julkaista musiikin tulevaisuutta ylistävän musiikkivideon kappaleelleen This Too Shall Pass. Video ylsi aikanaan huimaksi viraalihitiksi ja keräsi katselukertoja vielä vuosia tempauksen jälkeen. Tämä tuskin ainakaan vähensi yhtyeen kiinnostavuutta musiikkimaailmassa ja, oli tarkoitus tai ei, markkinoi yhtyettä tehokkaasti myös uusille kuuntelijoille.
Dumb Ways To Die
Australian valtio sai äänensä toden teolla kuuluviin marraskuussa 2012 viraalihitiksi nousseella Dumb Ways To Die -kampanjallaan. Kampanjalla haluttiin edistää metrojen turvallisuutta. Siihen kuului muun muassa sanomalehti-, radio- ja ulkomainontaa. Näiden lisäksi kampanjaan liittyi video, joka kampanjan myötä levisi ympäri internetiä. Videolla esiintyy värikkäitä piirroshahmoja, jotka kuolevat mitä omituisimmin tavoin. Vakavaa aihetta käsittelevässä videossa soi yllättävänkin kepeä kappale Dumb Ways To Die, jonka esittää Tinpan Orange yhtyeestä tuttu Emily Lubiz. Kampanjan nimeä kantaa myös kaksi mobiilipeliä, jossa videostakin tuttuja olioita pelastetaan kuolemasta.
Dumb Ways To Die -videon varoittavasta äänensävystä ja naivistisista hahmoista tulee etäisesti mieleen Pikku Kakkosesta tuttu valistuspätkä, jossa varoitellaan heikoista jäistä. Voisiko jopa olla, että tämäkin varoitusvideo voisi levitä viraaliksi, jos se olisi tehty nyt?
Musiikin merkitys viraalivideoissa
Musiikki on suuressa osassa myös niin sanotussa tavallisessa mainonnassa, joten voidaan olettaa, että sama pätee viraalimainoksiinkin. Viiraalivideoissa tosin painotus saattaa olla myös sillä esiintyvien ihmisten reaktioissa, jolloin musiikki ei välttämättä soi lainkaan. Hyvin toimivalla viraalimainonnalla voidaan saada hyviä tuloksia pienelläkin budjetilla. Toisaalta suuret mainostajat, kuten vaikkapa Dove, ovat saaneet tehtailtua jättimenestyneitä viraalihittejä arvatenkin suurella budjetilla.